Sade Yağ Tarifi


Tereyağını bir tencereye alın, çok kısık ateşte erimeye bırakın. Yağ eridikçe tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacak. Köpükleri bir kevgirle/kaşıkla toplayın. Köpüklenme bitene kadar bu işleme devam edin.


Yaklaşık 1 saatin sonunda tereyağındaki su buharlaşacak, tortular kahverengileşecek ve tamamen dibe çökecek. Yağ şeffaf altın sarı renge dönüşecek. Ocağın altını kapatın ve yağı bir süre dinlenmeye bırakın.

Dinlenen yağı tülbent ile süzün. Kavanoza koyun ve donmasını bekleyin. Oda sıcaklığında 6 ay, buzdolabında daha uzun süre kalabilir.

NOT: 1kg tereyağından ne kadar sade yağ elde edilir diye merak ettim evde sade yağ yaparken tartım da yaptım. Tereyağı sade yağa dönüşünce ağırlığının yaklaşık %30’unu kaybetti. Bu oran tereyağının içeriğindeki süt ve ayran oranıyla ilişkili olup zaman zaman değişkenlik gösterebilir.

Afiyet ve şifa olsun🌹

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Burun Açıcı Karışım

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?