Sade Yağ - GHEE
Dünyaya Hint mutfağından yayılmış olsa da Osmanlı mutfağında en çok kullanılan yağ sade yağdır. Batı mutfağında “clarified butter”, Doğu mutfağında “ghee” deniliyor; Anadolu mutfağında “saf yağ/sade yağ” olarak biliniyor.
❇️Sade yağ, tereyağın çok düşük ısıda eritilmesiyle su içeriğinin buharlaşması, süt şekerinden (LAKTOZ) ve süt proteinlerinden (KAZEİN, WHEY) ayrıştırılması sonucu elde edilir.
❇️Altın sarı renkli, tortusuz, yanma ısısı yüksek bir yağdır. Raf ömrü uzundur.
❇️Sadeyağ (252 °C), tereyağına (160-190 °C) kıyasla daha yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir, bu nedenle kızartma/kavurma/soteleme gibi pişirme uygulamalarında tercih edilebilir.
❇️Sade yağ, tereyağına kıyasla çok daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Çok düşük miktarda laktoz ve kazein içerdiğinden laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan kişiler de bu yağı tüketebilmektedir.
❇️A, E ve K2 vitaminleri bakımından zengindir.
❇️En yüksek kaliteli ve en sağlıklı doymuş yağ kaynağıdır. Oda sıcaklığında katılaşır; ancak vücut sıcaklığında erimeye başlar. Bu da onun vücut tarafından emiliminin ne kadar kolay olduğunu gösterir.
❇️Yemekte kullandığımız yağ çeşidinin gerçek yağ oranı ne kadar yüksekse yağın yemeğe kattığı lezzet de o derece artar. Tereyağındaki yağ oranı yüzde 80’in üzerindedir, sade yağdaki yağ oranı %99’dur. Bu nedenle sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur, ayrıca yağ oranı yüksek olduğundan yemeklere 1-2 tatlı kaşığı koymak yeterlidir.
Yorumlar
Yorum Gönder