Glutensiz Mutfak: KİNOA
Kinoa görüntü olarak tahıla benzese de aslında ıspanakgiller familyasından (aynı familyada pazı ve ıspanak da bulunur) bir bitkinin tohumlarıdır. Kinoanın çok sayıda çeşidi olmakla beraber en çok üretilen ve kullanılanları beyaz, siyah ve kırmızı kinoadır. Aslında kullanımı yüzyıllar öncesine dayanmasına karşın içeriğinin değeri farkedilince dünyaya “süper besin” olarak ün saldı. Büyük oranda Güney Amerika’da yetiştirilen kinoanın son yıllarda ülkemizde yerli üretimi yapılmaktadır.
Yetiştirilmesi pirince göre daha kolaydır ve pirinçle kıyaslandığında 2 kat daha fazla protein içerir; sağlıklı bir bitkisel protein kaynağıdır.
Kinoa doğal yapısı olarak glutensizdir, çölyak hastaları dahi güvenle kullanabilir.
Vitamin, mineral ve lif içeriği oldukça yüksektir. Düşük glisemik indekstedir kan şekeri dalgalanmaları yapmaz ve uzun süre tok tutar.
100 gramında; 21 gram kompleks karbonhidrat, 5 gram protein, 3 gram lif, 2 gram yağ ile sodyum, potasyum, kalsiyum, demir bulunur.
BULGUR ve PİRİNÇ kullanıldığınız tüm yemeklerde aynı oranda KİNOA kullanabilir, aynı yöntemlerle pişirebilirsiniz.
BUĞDAY UNU kullandığınız hamur işlerinde aynı oranda KİNOA UNU kullanabilirsiniz. Yine unu ile ekmek yapabilirsiniz. Sadece içine kattığınız hamur işine esmer renk verecektir. Kinoa unu ile hazırladığınız hamurlarda gluten bulunmadığından esneklik ve kabarma buğday unu gibi kolay olmuyor; bu durumda karnıyarık otu tozundan yardım alıyoruz.
Pişirmeden önce kinoanın birkaç defa yıkanması gerekiyor. Kinoanın kabuğunda bulunan saponin; suda yıkayarak uzaklaştırılmazsa acı tat bırakacaktır. Kullanmadan önce kinoayı birkaç saat (tercihen 1 gece) suda bekletip ardından 2-3 defa bol su ile yıkamak gerekiyor.
DİP NOT: Kinoa NASA’nın uzaya gönderdiği astronotların beslenmesinde kullanılmaktadır🙃
Sağlıklı günler🌹
Yorumlar
Yorum Gönder