Baharatların Muhafaza Koşulları


Hava almayacak şekilde ağzı kapanabilen kaplarda muhafaza edilmelidir.


Doğrudan güneş ışığı alan yerlerde tutmamalı, hatta ışığı geçirmeyen koyu renkli kavanozlar tercih edilmelidir.

Evinizdeki en kuru ve serin yerde tutmalısınız.

Fırın, ocak, buzdolabı yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için uygun değil. Eğer baharatlarınız kısa sürede bozuluyorsa, muhtemelen ortamda sıcaklık değişimi sorunu vardır. Bu durumda baharatları buzdolabına kaldırmalısınız. Pul biber, toz kırmızı biber, köri sıcaktan çok etkilenen baharatlardır, buzdolabında saklamayı tercih edebilirsiniz.

Baharatlar, yemek buharından etkilenmemelidir. Yemeğe baharat eklerken, kaşıkla eklemek gerekir.

Toz halinde satın alınan baharatların hızlı bozulma riskine karşı; mümkünse taneli ya da yapraklı alıp evde, kullanacağınız kadar öğütmek daha doğru olur.

Baharatlarınızı kavanoza/buzdolabına kaldırdığınız tarihi not edip bir yıldan fazla kullanmamalısınız.

Baharatlar dondurucuda saklanabilir mi? Toz haldeki baharatlar için dondurucuya koymak tat ve aromalarında değişikliğe sebep olabilir; taze baharatları kilitli poşetlerle dondurucuya koyabilirsiniz.

⚠️Baharatlarla ilgili değinmek istediğim bir diğer konu da gıda ışınlaması. Birçok gıda çeşidinde koruma amacıyla “yasal olarak” gıda ışınlaması yapılarak (yani gıdaya radyasyon verilerek) ürünün raf ömrü uzatılıyor; baharatlar da bunlardan biri. Eğer baharata (veya herhangi bir gıdaya) gıda ışınlaması yapıldıysa paketin üzerinde “Işınlanmıştır / Işınlama işlemi yapılmıştır” ibaresi veya RADURA işareti yer almak zorunda. Bu işareti gördüğümüz baharatları tercih etmemeliyiz.
Sağlık ve şifa ile 🌹

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım