Glutensiz Mutfak: KARABUĞDAY


Glutensiz mutfağa hoş geldiniz! “Gluteni bırakalım iyi hoş da her şeyde gluten var, ne yiyeceğiz geriye ne kalıyor” diyenler için yepyeni bir yazı serisi hazırladım. Önümüzdeki günlerde glutensiz mutfakta neler kullanıyoruz size tanıtmaya, tarifler vermeye çalışacağım. KARABUĞDAY ile başlayalım:

Karabuğday adında buğday geçtiğinden kafa karıştırsa da aslında buğdaygillerden değildir; kuzukulağıgillerden bir bitkinin tohumudur, diğer adı greçkadır.
Marketlerde yaygın olarak kavrulmuş halde satılan karabuğdayın koyu kahverengi rengi ve isli kokusu-tadı vardır. ÇİĞ HALDE SATILANLARDA BU KOKU YÜKSEK ORANDA AZALMIŞ OLUYOR.
Karabuğday doğal yapısı olarak glutensizdir, çölyak hastaları dahi güvenle kullanabilir. Düşük glisemik indekstedir kan şekeri dalgalanmaları yapmaz ve uzun süre tok tutar.
100 gramında; 71 gram kompleks karbonhidrat, 13 gram protein, 10 gram lif, 2 g yağ ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfat bulunur.
BULGUR VE PİRİNÇ kullandığınız her yemekte aynı oranda ÇİĞ KARABUĞDAY kullanabilirsiniz.
BUĞDAY UNU kullandığınız hamur işlerinde aynı oranda ÇİĞ KARABUĞDAY UNU kullanabilirsiniz. Yine unu ile ekmek yapabilirsiniz.
Karabuğday unu ile hazırladığımız hamurlarda gluten bulunmadığından esneklik ve kabarma buğday unu gibi kolay olmuyor; bu durumda karnıyarık otu tozundan yardım alıyoruz.
Sağlıklı günler🌹

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım