Salatalık Turşusu Tarifi


1 kg kornişon salatalık

Sarımsak
Asma yaprağı
Defne yaprağı, biberiye, kimyon tohumu
Taş
*Turşunun salamura suyunu, bir önceki paylaşımımda yer alan tarife göre hazırlayın*
İlk işlem kullanacağınız tüm malzemeyi kaynar suyla yıkayarak steril edin. Kavanozun dibine 1-2 tane asma yaprağı koyun. Üzerine salatalıkları dizin. Aralara sarımsaklardan yerleştirin. Kavanozu doldurunca aroma vermek için en üste bir dal biberiye, defne yaprağı, kimyon tohumu ilave edebilirsiniz (opsiyoneldir, eklemeyebilirsiniz). Üste yine asma yaprağı kapatın ve son olarak temiz bir taşı ağırlık yapması için en üste yerleştirin.
Kavanozu sebzelerin üzerini geçecek kadar turşu suyu ile doldurun. Kapağını sıkmadan üzerine kapatın ve tezgahta 24 saat bekletin. Eğer suyu azalırsa üzerine turşu suyundan ilave edin. Kapağını sıkıca kapatın ve bir raf içerisine yerleştirin. 2 hafta boyunca oda sıcaklığında beklettiğiniz turşunuz artık yemeye hazır. Kapağını açtığınız kavanozları buzdolabında muhafaza edin. Kısa sürede tüketmeyecekseniz de açılmamış kavanozları yine buzdolabında muhafaza edin.
Değinmek istediğim birkaç nokta var:
•Sirke, limon suyu veya limon tuzu kullanmadan; sadece tuz ile kurduğumuz bu turşularda oksijensiz ortamda laktik asit fermantasyonu gerçekleşiyor; laktobasiller çoğalıyor ve probiyotik içeriği zengin “LAKTO FERMENTE TURŞU” meydana geliyor.
•Asma yaprağı turşunun çıtır çıtır olmasını sağlıyor; elinizde yoksa eklemeyebilirsiniz
•Kullandığım aromatik bitkileri dilediğiniz gibi çeşitlendirebilir, hatta acı seviyorsanız her kavanoza 1-2 adet biber atabilirsiniz.
•Elinizde taş yoksa kavanozun ağzına çöp şişler yerleştirerek sebzelerin suyun üzerine çıkmasını engelleyebilirsiniz.
•Kapağını sıkmadan beklettiğimiz süre boyunca ara ara kavanozu hafifçe sallamaya, bir çöp şiş ile kenarlardan karıştırmaya çalışırsanız hava çıkışı kolaylaşacaktır.
•Genelde 15 gün gibi kısa bir süre yeterli geliyor ama kapağını açık tadına bakarsınız, dilediğiniz kıvama gelmediyse 1 hafta daha oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
•Son olarak bu şekilde tüm sebzelerin turşusunu kurabilirsiniz; benim denediklerim salatalık, lahana, biber, fasulye, yeşil domates olmuştu

Afiyet ve şifa olsun🌹

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım