Mutfakta fermentasyon
Mutfakta fermentasyonun 3 önemli ürünü: elma sirkesi, turşu, pancar kvas
Hep diyoruz ki günlük beslenmemize fermente besinleri ekleyelim. Peki nedir fermentasyon?
Fermentasyon yani mayalanma, bir besinin daha faydalı hale gelen başka bir besine dönüşmesidir. Bu dönüşümde faydalı bakteriler, besindeki (meyve veya sebzedeki) şekeri kullanarak çoğalır. Bu esnada gıdanın besin değeri ve lezzeti artar, raf ömrü uzar.
Bağırsakta kötü bakterilerin (en bilinenlerden kandida gibi) oranı arttıkça çeşitli hastalıklar baş gösterir. Bu yüzden bağırsaktaki floranın dengeli olması çok önemlidir. Fermente olmuş besinleri tüketmek başta bağırsak florasını dengelemekle beraber genel sağlık haline faydalı olur.
Evde, mutfağımızda kolayca yaparak düzenli tüketebileceğimiz 3 temel fermente besin:
▪️Elma sirkesi
▪️Turşu
▪️Kvas
Sağlıklı günler🌻
Yorumlar
Yorum Gönder