Elma Sirkesi


 1️⃣İlaçsız tarımla yetiştirilmiş elmalar yıkanır. Soymadan sapları ve çekirdekleri ayırılır; 8 parçaya bölünür.

2️⃣Kavanozlar yıkanır ve kaynamış su ile steril edilir (veya fırında 100-120 derecede 20 dk bekletebilirsiniz). Bu kısım önemli, ev ortamında katkısız, koruyucusuz hazırladığımız için kavanoz hijyenine özen göstermeliyiz.
3️⃣Kavanozlar yarısına kadar meyve ile doldurulur.
4️⃣Besinin kendi şekeri yetse de hem biraz tatlandırmak hem de fermentasyonu hızlandırmak için kavanozlara nohut ve bal eklenir. Oranlar göz kararı 1-2 avuç nohut, 1-2 yemek kaşığı bal şeklinde. Bu aşamada önceki yıldan kalan sirke anası varsa kavanozlara koyulur, yine sirke anası da fermentasyon süresini kısaltıyor.
5️⃣Üzeri aldığı kadar içme suyu ile doldurulur. Kavanozun üstünde 4 parmak boşluk kalmasına dikkat edin.
6️⃣Kavanozlara tarih yazılı etiketler yapıştırılır.
7️⃣Kavanozların ağzı temiz tülbent parçaları ve paket lastiği ile kapatılır. Böylece hem hava alması sağlanır hem de ilerleyen günlerde içerisine sinek vs girmesi önlenmiş olur. (Fermantasyon ilerledikçe kavanozların etrafında minik sinekler oluşacak).
8️⃣Kavanozlar dolap içerisinde, ışık almayan bir yere yerleştirilir.
9️⃣Kavanozlar her gün temiz bir kaşık ile karıştırılır. Bir süre sonra meyveler dibe çökmeye başlayacak, yukarıda hiç meyve kalmayana kadar her gün karıştırmaya devam edilir. Meyvelerin dibe çökme süresi ortamın sıcaklığı ile değişkenlik gösteriyor 20-25 güne tamamlanıyor.
🔟Tüm meyveler dibe çökünce karıştırmayı sonlandırıp aynı şekilde ağzı tülbentle lastiklenmiş halde karanlık bir yerde fermentasyona bırakılır.
❇️3 ay bu şekilde bekletince sirkenin üst yüzeyinde sirke anası oluşur. Sirke anasını ayırdıktan sonra meyveleri süzülür. Elde edilen sirke yine steril cam kavanozlara alınır, kapağı sıkıca kapatılır. 3 aydan uzun süre fermentasyon gerçekleşmesi sirkenin asiditesini artırıyor ve hazım şikayetlerine yol açabiliyor.

SİRKENİZ ARTIK HAZIR TÜKETMEYE BAŞLAYABİLİRSİNİZ. Sirkenin fazlasını ağzı sıkı kapalı cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz, sirke asidik bir ortam olduğundan içerisinde patojenler yaşayamayacak ve küflenme sorunu olmayacaktır.

Sağlıkla ve afiyetle🌹 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım