Kefir
Kefir, kökeni Kafkasya olan fermente bir süt ürünüdür. Kefir mayasındaki maya ve bakteriler, sütteki şekeri kullanarak çoğalır ve fermentasyonu gerçekleştirirler. Kefir ayran benzeri, daha koyu kıvamlı bir içecektir. Her yaştan bireyin tüketebileceği kefirin genel vücut sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Probiyotik içeriğiyle en başta bağırsak florası için faydalıdır.
🥛Günde 1 su bardağı kefir tüketildiğinde günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacının %20'si, B12 vitaminin %14'ü ve magnezyum ihtiyacının %5'i karşılanabilir.
🥛Süte göre kıyaslandığında laktoz miktarı çok daha az olan kefir, laktoz intoleransı olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir.
🥛Evde kolayca kefir mayalamak için önce kefir mayası almanız gerekli. Artık zincir marketlerde, birçok internet mağazasında kefir mayası satılıyor; ya da kefir mayalayan bir yakınınızdan isteyebilirsiniz.
4 yılı aşkın süredir evde kefir mayalıyorum; hem ılık hem soğuk süt ile denedim aralarında hiçbir fark olmuyor. Ama sütü fazla ısıtırsanız kefir tutmuyor (genelde yoğurt mayalamakla karıştırılabiliyor ama kefir mayalarken sütü, yoğurt mayalar gibi ısıtmamalısınız). Ben artık buzdolabından çıkardığım sütü direkt mayalıyorum.
KEFİR NASIL MAYALANIR?
Oldukça basit. 1 litre kadar sütü (ılık ya da soğuk) temiz cam bir kavanoza alın, üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kefir mayası ekleyin ve güzelce karıştırın. Kavanozun kapağını SIKMADAN sadece üzerine kapatın. Kavanozu oda sıcaklığında, ışık görmeyeceği bir dolap içerisine alın (buzdolabına değil). 24 saat burada bekletin ve süzün (Yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak birkaç saat daha az bekletebilirsiniz). Kefiriniz hazır; buzdolabında ağzı kapaklı bir cam kavanozda 2-3 gün kadar muhafaza edebilirsiniz🥛
Afiyetle ☀️
#comerttavsiyeler #comerttarifler #kefir #probiyotik #fermente #probiotics #fermentation #kefiryeast

Yorumlar
Yorum Gönder