Filizlendirme


Filizlendirme kuru baklagillerin ve tahılların besin değerini arttırmanın en çabuk ve en kolay yoludur.


Tohumlar filizlendirildiğinde bileşimindeki vitaminlerin, minerallerin ve enzimlerin değerini 5 kata kadar artırmak mümkündür. Mikro herkül diye adlandırılan filizlendirilmiş yiyeceklerin birçok yararı bulunmaktadır; protein, vitamin, mineral ve enzim deposudur.

Filizlendirilmiş tohumları düzenli olarak tüketmek sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve genel olarak sağlıkta iyileşmeye yardımcı olur.

🌱Kurubaklagiller, filizlendirilerek tüketildiğinde daha kolay sindirilir. Çoğumuz kurubaklagil yedikten sonra şişkinlik ve gaz sorunları yaşarız. Filizlendirme bir nevi ön sindirimdir; kurubaklagilin veya tohumun içindeki fitik asit, lektin gibi bizim vücudumuzda sindirilemeyen maddelerin miktarı filizlendirme sonrası çok azalır.
🌱Filizlendirilen kurubaklagilin içindeki karbonhidrat ve nişasta oranı azalırken protein ve lif oranı artar.
🌱Filizlendirilen kurubaklagiller canlı bir besine dönüştüğü için vücudun asit yükünü azaltır, vücudu alkali hale getirir.
▶️Filizlendirmede kurubaklagiller nemli bir ortam sağlanarak oda ısısında 3-5 gün bekletilir. Kurubaklagiller geniş bir kaba alınır, üzerine birkaç parmak geçecek kadar su eklenir 24 saat bekletilir. Suyu süzüp çimlendirilecek kaba alınır, üzerine tülbent örtülür. Günde 2 kez sabah ve akşam baklagiller sudan geçirilir, süzülür ve tekrar üzeri tülbentle örtülür. Aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde bekletilir. Tohumları küflendirmeden, sürekli nemli bırakmak gerekiyor. Zamanla dış kabuğu çatlar ve çimlenerek minik filizler vermeye başlar. 3 ya da 4 gün sonra filizin boyu yaklaşık 1 cm olduğunda, filiziyle birlikte çiğ ya da pişirerek tüketebilirsiniz. Sağlıklı günler🌻

#comertavsiyeler #healthyfood #healthybody #legumes #chickpea #lentil #fermentation #germination #sprouting

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım