Non-Çölyak Gluten Duyarlılığı
Çölyak hastalığı, gluten ve ilgili tahıl proteinlerinin alımı sonrası ortaya çıkan otoimmün, inflamatuvar bir hastalıktır. Bazı bireylerde, çeşitli belirtiler görülüp tüm testler yapılıp çölyak bulunamadığı halde glutenli gıdalar yenilince ağrı, şişkinlik, mukus salgısı, kabızlık veya ishal olabiliyor. Bu durumda akla NON-ÇÖLYAK GLUTEN DUYARLILIĞI geliyor.
Non-çölyak gluten duyarlılığında bağırsak bariyerleri bozulmuştur, disbiyozis vardır.
Bağırsaktaki mikrobiyata dengesinin bozulması, faydalı bakterilerin çeşitlilik ve sayısının azalması durumuna disbiyozis denir. Disbiyozis tek başına bile vücuttaki inflamasyonun artmasına sebep olarak kronik hastalıklara zemin hazırlar.
Bozulan bağırsak duvarında geçirgenlik artar. Gluteni oluşturan gliadin proteini (gliadin+glutenin=gluten) bağırsaktan kan dolaşımına geçerek beyne ulaşır. Beyindeki opioid reseptörlere bağlanan gliadin proteini bağımlılık hissine; hamurişi, ekmek gibi glutenli gıdaları tüketme isteğine sebep olur. “Ekmeksiz doyamıyorum” cümlesi tanıdık geldi mi?
Non-çölyak gluten duyarlılığı ile ilişkilendirilen bazı durumlar: odaklanamama, beyin sisi (bilinç bulanıklığı), tahammülsüzlük, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yorgunluk, el/ayaklarda uyuşma, döküntü, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, karın ağrısı, ishal, kabızlık, bulantı, kusma.
Sağlıklı günler🌷 #comerttavsiyeler #cölyak #celiac #leakygut

Yorumlar
Yorum Gönder