Lektin


Lektin bitkilerin kendini koruma içgüdüsüyle salgıladığı bir savunma mekanizmasıdır. Bitkileri koruyan bir zırh gibi dış kabuğunda bulunur. Tüm bitkilerde (buğday, kurubaklagiller, patates, domates, patlıcan, biber gibi sebzeler, kuruyemişler) bulunmakla beraber tahıllardaki ve kurubaklagillerdeki miktarları etki edebilecek düzeydedir.


Vücudumuzda lektini sindirebilecek bir sistem yok yani yediklerimizle aldığımız lektin parçalanmadan sindirim kanalından atılır. Ancak sürekli alımında bağırsak duvarı hücrelerine zarar veren ve sızdırmaya sebep olan bir moleküldür.

Eğer bağırsak bariyer hücrelerinde bozukluk, sızdırma varsa lektin bağırsak duvarından kan dolaşımına geçecek ve çeşitli dokulara bağlanacaktır. Bizim immün sistemimiz de lektini tehdit olarak algılayıp lektinin bağlandığı dokuya saldırmaya başlayacaktır. Bu da çeşitli otoimmün hastalıklara zemin hazırlar.

Ayrıca lektin sindirim kanalında birçok besine bağlanarak onların emilimini de bozar

Yüksek lektin içeren besinleri sık tüketmek karın ağrısı, gaz, şişkinlik, bulantı, kusma, ishal gibi şikayetler yapabilir.

NOT: En zararlı lektin buğday lektinidir. Buğday lektini WGA (Wheat germ agglutinin-buğday rüşeymi aglutinin) olarak isimlendirilir.

#comertavsiyeler #healthyfood #healthybody #legumes #chickpea #lentil #fermentation #germination #sprouting

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım