Ramazanda Bütünsel Beslenme 1


Ramazan ayı hem ruhsal ve hem bedensel bir arınma süreci. Beslenmenizi değiştirmek, düzenlemek istiyorsanız oruç bunun için bir fırsat. İnflamasyonu azaltmaya yönelik yemekler tüketerek vücudun dinlenmesini, arınmasını sağlayabiliriz.

🔸Uzun süren açlıktan sonra mideye hemen yüklenmemek; ağır yemekler, hamur işleri ve kızartmalardan uzak durmak gerekiyor.
🔸Hem vücuttaki su kaybı açısından hem mideye yüklenmemek adına çorba iyi bir başlangıç, özellikle de kemik suyu ile yapılmış çorbalar oldukça besleyici.
🔸Hem iftarda hem sahurda tabağımızın çoğu çiğ sebzelerden oluşmalı. Lif kaynağı yeşillikler kabızlığın da önüne geçecektir.
🔸İftarda protein alımına özellikle özen göstermeliyiz.
🔸Karbonhidrat kaynağı olarak tahıllara yüklenmek yerine kompleks karbonhidratlar olan tam buğday, yulaf yada kuru baklagiller tüketilmeli. Pilava, makarnaya alternatif kinoa ve karabuğday tercih edebilirsiniz
🔸Yoğurt hem protein hem de probiyotik kaynağı olarak her gün tüketilmeli
🔸Yumurta anne sütünden sonra biyolojik değeri en yüksek protein kaynağıdır, sahur için çok idealdir
🔸Pastırma, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan, tüm paketli gıdalardan ve şekerden uzak durmak bağırsaklardaki inflamasyonu azaltacaktır
🔸İftardan sonra çayı kahveyi fazla içmek su kaybını artırır, yerine bitki çayları iyi bir tercih olur. Rezene sindirime, papatya ve melisa uykuya yardımcı olacaktır
🔸Ramazanda meyve ihmal edilebiliyor, iftar sonrası ya da sahurda meyvenizi unutmayın
🔸Şekerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Hamur işleri, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar daha hafif bir seçenek olacaktır
🔸Son olarak iftarla sahur arasında bol su içmeyi unutmayın
Sağlıklı günler🌷

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım