Renkli Beslenme
Salgın döneminde bağışıklığı yüksek tutmanın ilk kuralı sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bu dönemde eczaneme başvuran birçok kişi gıda takviyeleriyle ilgili sorular sorsa da aslında öncelikle dikkat etmemiz gereken 2 önemli nokta; sağlıklı beslenme ve stresten uzak durma. Sosyal medyadaki bilgi kirliliği stresten uzak kalmayı oldukça zorlaştırsa da size yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi zihninizi rahatlatacak aktiviteleri şiddetle öneririm. Beslenme konusuna gelince paketlileri/işlenmişleri beslenmeden çıkarmalı; yerine kendisi canlı ve alkali olan sebzeleri, meyveleri koymalıyız. Dengeli ve mutlaka “renkli” beslenmeliyiz.
🌈YEŞİLLER (Yeşil rengi veren klorofil)
Ispanak, koyu yeşil yapraklılar, bezelye, salatalık, yeşil biber, pırasa vb
Bunlar serbest radikallerle savaşır ve bağışıklık sistemimizi destekler. Bu gruptaki bazı sebzeler lutein içerir ve göz sağlığını korur.
🌈BEYAZLAR (Beyaz rengi veren antoksentin)
Lahana, karnabahar, soğan, sarımsak, turp vb
Bu grup içerdikleri alisin sayesinde kolesterol ve kan basıncının düşmesini sağlar; indol içeriği sayesinde kansere karşı koruyucudur.
🌈SARILAR/TURUNCULAR (Rengi veren karotenoid)
Havuç, balkabağı, kayısı, narenciyeler, kavun, cennet hurması vb
Karotenden zengin bu besinler kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Bağışıklığı destekler. Alkali dengesi sağlar.
🌈KIRMIZILAR (Rengi veren likopen)
Domates, karpuz, greyfurt, çilek, ahududu, pancar, nar vb
Bu grup likopen içeriğiyle kanser riskini azaltır, serbest radikallerle savaşır.
🌈MAVİLER/MORLAR (Rengi veren antosiyanin)
Yaban mersini, böğürtlen, mürdüm eriği, patlıcan, üzüm vs.
İçerdikleri antosiyanin, resveratrol ve flavonoidler güçlü antioksidanlardır; hücre hasarını önler, kolesterolü düşürür, kalp dostudur.

Yorumlar
Yorum Gönder