Pancar Kvas Tarifi


Rusya’da geleneksel mayalı bir içecek olan kvas (kvass) çavdar ekmeği ile yapılır. Birkaç türü olan kvas çeşitli sebzelerle meyvelerle de mayalanabilir. Pancar kvas pancarın antioksidan, antiinflamatuvar etkilerini barındıran aynı zamanda fermente bir gıdadır. Diğer fermente gıdalar gibi içeriğindeki faydalı bakterilerle

💫Bağırsak florasını destekler
💫Bağışıklık sistemini güçlendirir
💫Karaciğer, safra kesesi, böbrekler üzerinde arındırıcı etkisi vardır
💫Vücudu asit yükünden korumaya yarar
💫Yüksek oranda C vitamini içerir.

Gelelim evde kolaylıkla yapabileceğiniz pancar kvas tarifine;

PANCAR KVAS
1 litrelik cam kavanoz
3 orta boy pancar
3 çay kaşığı deniz tuzu
4-5 diş sarımsak
1 kahve fincanı peynir altı suyu / yoğurt suyu / kefir altı suyu
Öncelikle cam kavanozu kaynar su ile steril etmelisiniz. Pancarı soyduktan sonra 1 cm kalınlığında dilimleyin. Kavanoza aldığınız pancar dilimlerinin aralarına sarımsakları serpiştirin; üzerine öğütülmüş deniz tuzunu, peynir altı suyunu (ben kefir ile yapıyorum) ilave edin. Kavanozu içme suyu ile doldurun, üstte 2 parmak boşluk kalmasına dikkat etmelisiniz. Kavanozun ağzını streç film ile sıkıca kapatın ve ışık almayan bir yere yerleştirin. Kavanozu her gün sallayarak karıştırın. 5-6 gün sonra karışımı süzüp mayalanan kvası bir cam kavanoza alın ve buzdolabında muhafaza edin.

📌Süzdüğünüz pancar dilimlerini salatada tüketebileceğiniz gibi aynı işlemleri tekrarlayarak 2.kez mayalayabilirsiniz. Ben yemeyi pek sevmediğimden 2. Kez mayalamayı tercih ediyorum.
📌Fermentasyon esnasında kavanozun üst kısmında beyaz bir tabaka oluşabilir; normaldir. Onu atıp süzebilirsiniz.
📌Tatlandırmak için zevkinize göre acı biber, portakal kabuğu, zencefil dilimi, öğütülmemiş baharatlar kullanabilirsiniz.

Afiyetle 🌼

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım