Glutensiz Beslenme 1



Glutensiz beslenirken neler yiyebiliriz nelerden uzak durmalıyız biraz bahsetmek istiyorum. Gluten kelimesi “glu= yapıştırıcı” kelimesinden gelmektedir. İçinde bulunduğu yiyecekte elastikiyet ve kabarma sağlar. Bu sebeple gıda endüstrisi birçok yiyeceğe dışarıdan gluten ilave ederek kıvam kazandırır.

➡️Öncelikle şunu söylemeliyim ki tüm paketli gıdalar gluten içermektedir. Ketçaptan tutun da soslara, dondurmaya, dondurulmuş yiyeceklere, çikolataya kadar birçok gıda ürününde hatta yem endüstrisinde gluten ilavesi yapılmaktadır. Dolayısıyla glutensiz beslenmeye başlarken paketli gıdaları hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor (Burada paketli gıda derken kastettiğim paket içerisinde satılan ve paketi açılınca yemeye hazır olan yiyeceklerdir).
🌾Buğday
🌾Arpa
🌾Çavdar
Doğal yapısında gluten proteinini barındıran tahıllardır. Dolayısıyla bunlardan elde edilen tüm yiyecekler (un, ekmek, makarna, bulgur, irmik, şehriye vb) gluten içerdiğinden beslenmemizden çıkarmamız gerekiyor.

➡️Son yıllarda marketlerde glutensiz ürün rafları yer almaya başladı. Glutensiz ekmek, glutensiz un karışımları, glutensiz kek, kurabiye, kraker, çikolata vb. Bu grup paketli gıdalar ve un karışımları buğday ununun işlenerek glutenden arındırılması; ilaveten nişasta eklenmesi ile elde edilen ürünler. Haliyle besin değeri düşük, glisemik indeksi yüksek yiyeceklerdir. Sağlıklı beslenme söz konusuyken bu grup ürünleri de tüketmek doğru olmayacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım