Ekmek Tarifi (Glutensiz)


Glutensiz beslenmeye başlamadan önce birçok sefer ekmek denemem olmuştu, hatta ekşi maya da büyütmüştüm. Son dönemlerde glutensiz unlarla basit hamurişlerini yapıyor karabuğday ekmeğini hazır alıyordum. Açıkçası pek fazla ekmek tüketmiyoruz arada kahvaltıda. Karantina sürecinde ekmek denemeye yeniden başladım. İçi homojen pişen, lezzetli ve yumuşacık bu ekmeği şuanda yaş maya ile yapıyorum ama ilk fırsatta ekşi maya beslemeye başlayacağım.

🍞GLUTENSİZ EKMEK
250 g karabuğday unu
100 g kinoa unu
3 yemek kaşığı silme karnıyarık otu tozu
200g pirinç unu (karnıyarık otu tozunu koydum üzerine pirinç unu ekleyip 200g a tamamladım)
100g tereyağ (erimiş)
50g zeytinyağ
1 yumurta
30g yaş maya
50g toz şeker
450g süt
50g yoğurt
Tuz

📌Öncelikle şunu belirteyim unları dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Ben daha önce yulaf unu ile de yaptım evde hangisi varsa onu kullanıyorum.
🌀Tozları ayrı bir kasede güzelce harmanlayın.
🌀Mayayı ve şekeri hafifçe ısıttığınız süte ekleyip eriyene kadar karıştırın. Yağları, yumurtayı ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Üzerine kuruları ilave edip güzelce yoğurun; hamur bütünleşene kadar uzun uzun yoğurun. İtiraf ediyorum ben hamur yoğurmayı sevmiyorum; bu yüzden bir stand mikser kullanıyorum.
⏰Yoğurma işlem tamamlanınca üzerini streç film ile kapatıp 1 saat mayalandırın. Sonra havasını alacak şekilde kısa süreli yoğurun ve 1 saat daha üstü kapalı mayalandırın. Sürenin sonunda elle şekillendirip veya kalıba yerleştirip 30 dk kadar daha bekletin.
Üzerine yumurta sarısı + süt karışım sürüp dilediğiniz tohumlarla süsleyebilirsiniz. 200 turbo ayarlı fırında 30 dk pişirin.
📌Fırın içine bir kase su bırakıp nem sağlamanız iyi olacaktır. Çıkarmadan önce kürdan ile kontrol etmeyi unutmayın. 
Afiyetle🌼

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kefir ve Keten Tohumu

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Hazırlanır ?

Burun Açıcı Karışım